неделя, 13 април 2008 г.

Indexes from sites

Сайтовете за музика в БългарияРазни March 7th, 2008
Един интересен пост, на който ще обърнем внимание. Ще пусна доста сайтове за сваляне на безплатни mp3-ки в България, а вие ще предцените кой от тях заслужава да бъде определен като най-добър. Повторям, че това са сайтове за безплатно сваляне на музика, а не сайтове, които разполагат с легални mp3-ки, които се свалят чрез заплащане на съответна сума. В този пост няма да давам линк към безплатните сървър, на които се качват нон-стоп mp3-ки, видео клипове и албуми. Ще обърнем внимание на сайтовете за всякакъв тип музика, а не на сайтове, които са само за 1 или 2 стила музика.
Нека да започваме:

http://muzi4ka.com - Музикален рай, където купона няма край! Естествено, понеже това е нашият сайт ще започнем първо от него. Искам да кажа, че през времето, от което съществува сайта (6 месеца) винаги сме гледали да го направим по-удобен и по-лесен за работа от масовият интернет потребител. Може би точно заради това се превърнахме в един от най-посещаваните сайтове за сваляне на безплатна музика в България, както и на Балканският Полуостров. Няма ден, в който в сайта да няма нов албум, нова песен, нов текст или нов видео клип. Винаги гледаме да даваме на потребителите си най-добрите и най-новите песни. Сайтът разполага и със форум, който е в допълнителна помощ за хората, които търсят песни, албуми, клипове, искат да обсъждат някой изпълнител или просто да си полафят свободно и да играят на различни игри, чрез задаване на въпроси и отговаряне. Винаги гледаме да сме актуални, след като пуснахме сайта, след нас стана един голям фурор и всеки трети потребител започна да пуска сайтове за музика, кой горе-долу сполучлив, кой не… Някой казват, че MУЗИ4КА.com е готова система, други казват, че крадем, трети казват, че не спазваме закона, но нашата цел е единствено да радваме масовият интернет потребител, като му предоставяме всякаква музика, под формата на албуми, видео клипове и песни. Ние никога не бихме пуснали сваляне на песните, чрез заплащане срещу някваква сума със СМС, както направиха повечето такива сайтове. Важното е да предоставяме безплатно песента на потребителя, а не да ограничим достъпа за сваляне на файлове и да го пуснем отново, след като изпратите смс на номер…. еди кой си. По този начин ние ще спечелим пари, но най-лошото в случая е, че ще загубим потребителите си и доверието, което те имат в нас, а не искаме това да стане.

http://gepiMP3.com - Музика без край. Сайтът е изключително стар, както и е изключително пълен с музика и текстове на песни. Предишното му име беше M-b0x.com и беше доста известен с голямата си разнообразност и големият си брой музикални файлове. Посещаемостта също е голяма, както и влизанията от търсачки. Сайтът е направен семпло и професионално. Преди около месец администраторите на сайта решиха да променят насочеността на самия сайт, като го превърнат в най-големият музикален сайт за текстове на песни. Преди 2-3 месеца, ако не се лъжа сайта функционираше нормално, но имаше лимит за сваляне на файловете. Трябваше да се прави смс за VIP услугите, които предоставяше сайта. Много интересно… за нелегална музика, да си заплащаш чрез СМС, но тази функция се прилага доста добре в българските музикални сайтове за безплатни мп3-ки с някои изключения. Администраторите на сайта могат да се похвалят с архив от над 11 800 текстове на песни и над 64 000 песни.

http://pro-dance.org - The Creative Edge™. Много критики имам към тях. Логото им е взето от музикален темплейт, смениха доста дизайни, мотото The Creative Edge™, също е взето от музикален темплейт. По едно време го бяха доста закъсали колегите от Pro-Dance.org, доста от потребителите се оплакваха, заради тегленето чрез смс, което администраторите на сайта премахнаха от 1-ви март. Също така сайта беше буквално претрупан с реклами, не че сега са по-малко… но се понасят. Високото заплащане чрез смс - (2.40 лв.) беше доста гадно, както и високите цени за реклама в самия сайт. Определено се виждаше, че единствената цел на този сайт, беше с цел да направят големите кинти, а пък майната им на потребителите и хората, на които не им се дават пари за нелегални mp3-ки. В момента статусът VIP е спрян и сайта е по-поносим, но ето, че посещаемостта намаля и то доста много. Преди сайтът беше доста посещаван, но заплащането за музикални файлове чрез СМС го провалиха. На началната страница седят от миналата година едни и същи албуми и видео клипове, песни започнаха да се качват и то нови. Като заключение мога да кажа, че сайтът може и да тръгне нагоре. На админите им пожелавам успех и нека знаят, че парите са важни, но по-важно е доверието и уважението на потребителите към тях. Пари винаги могат да се изкарат… по един или друг начин! Също така са доста прехвалени, казват че в сайта имало над 400 000 песни, което е абсурдно и смешно.

http://music-bg.org - Най-новите албуми. Мога да кажа само едно: “Много пирати на едно място, но се справят добре!” Браво, браво, вече близо 2 години съществува този сайт и успява да предостави най-новите и най-ексклузивните музикални албуми и компилации. Доста добре се справят, когато става дума за албум, дори някой път ми се е налагало там да потърся нещо и да си го намеря и всички са доволни. Сайтът е прост и използва готова система, същата като на Pro-Dance.org - e107, но това не пречи и дори е още по-удобно за хората, които искат да влязат и да си изтеглят нещо по най-бързия и по най-лесния начин. Хубавото е, че не се заплаща в този сайт, за теглене на албумите чрез СМС, рекламите са доста, но са разположени на поносими места в сайта. Мога да кажа само добри думи за този сайт, нека хората които го поддържат да не се отказват и да го направят най-големият музикален сайт с албуми.

http://music-bg.eu - Free Download MP3 Music. Интересен сайт, който се превръща в още по-посещаван и по-посещаван от преди. Те също не използват готова система и всичко е мноого просто и семпло направено. Подобно на НАС, те също са интегрирали сайта си посредством форум и там поставят линковете към нови песни. Интересното е, че преобладава доста момичешка част в сайта, може би заради розовият му вид. Доста от хората които поддържат сайта и добавят нови линкове към песни, са така наречения екип от “Модераторки”. Сайтът е семпъл, но дизайнът е някакси размазан и не ми харесва. Трябва малко да се поработи върху него, че е една мацаница. Иначе нямам забележки към тях, някой път си спомагаме дори взаимно. Когато ние пуснем някой албум или компилация и те го добавят там или обратното. По едно време, администраторите бяха пуснали едно доста интересно радио - “Ромска Перла” или нещо подобно, просто се сцепвахме от смях, но така и не разбрах какво стана с радиото. Ако случайно някой от администраторите на този сайт, чете този пост нека пише 1 коментар и да ни просветли. И така, давайте напред модераторки!

http://exclusivemusic.net - Exclusive Music For You. Един от сайтовете-ветерани за безплатна музика в България. Стиловете музика в сайта са Pop, R&B, Rap/Hip-Hop, Dance, House, Trance, Techno и други. Преди няколко месеца администраторите смениха и старият външен вид на сайта, който беше ужасяващ за мен, настоящият е доста по-изчистен и по-красив. Както за потребителите от България, сайта е насочен и за потребителите от чужбина, файловете се качват или се дават линкове само от международни безпалтни сървъри, които позволят качените файлове да са достъпни за сваляне за потребители от цял свят. Сайтът използва готова система, която е интегрирана посредством IPB форум. Не се заплаща, за да сваляте песни. Всичко е напълно безплатно. Последно добавените линкове са показани на главната страница, а под тях има интересна класация, която показва най-посещаваните песни за седмицата или за месеца, ако не се лъжа, или от определена дата, до определена дата… В крайна сметка не мога да я разбера тази класация, но това няма значение. Посещаемостта на сайта е доста слаба. Явно няма с какво толкова да изненадат и да провокират потребителите, за да посещават сайта им.

http://mp3-bg.6x.to - Музикалният лидер на България за всякакъв тип музика. Хмм… Доста странно мото или обещание? Да си музикален лидер за България, никак не е лесно и хората, които държат този сайт явно или имат голямо самочувствие или наистина си вярват, че са музикални лидери. Но вече е спорено по този въпрос и няма да се спори пак. Искам да кажа, че преди този сайт, имаше доста такива подобни пуснати от същите администратори и то на една и съща платформа (PHP-Fusion), явно тя им е най-лесна за работа и редакция и за това я ползват. Гледам, че постоянно се качват песни, но архива им така и така не нараства. Добавените линкове са по-малко от 4000, което не е характерно за един лидер. Най-преобладаващите и качвани стилове музика в сайта са поп-фолк и гръцко. На началната страница може да се запознаем с интересни новини и жълтини около музикалните изпълнители. Свалянето е безплатно, но на няколко пъти и те бяха пуснали VIP оферти и предложения за потребителите и незнам си още какво… Доста модератори и администратори от там се преместиха в други, по-големи сайтове и Mp3-bg.6x.to нещо замря… И все пак има хора, които поддържат сайта и ако не се лъжа дори някои от тях са плевенчани, както и самият аз. Продължавайте така момчета и момичета, важното е да има музика д’ге…

http://club4e.com - Една наистина различна музикална търсачка, която изненадва все повече и повече с нови функции. Може да се търси по песен, изпълнител и албум, както и песните да бъдат прослушвани директно през сайта. Администраторите на сайта ми споделиха, че идеята за club4e е дошла от muzi4ka. Мисля да измисля ново мото и да направя реклама, мотото ще гласи “Запази 4-ката!”… Сайтът разполага с бот, който непресттано обикаля българските безплатни сървъри и добавя линкове към песни. Ботът е неуморен и е писан лично от създателите на сайта, както и самата търсачка, която не е готова… както твърдят доста хора.

http://cyber-bass.com - Music Voice! PHP-Fusion, с интересна тема, на която пише “LOVE”, месецът на любовта и виното отмина… Освен стари и нови албуми и песни в сайта може да се намерят и програми и ресурси за GSM, радио и интересна телевизия, която се слага чрез скрипт в сайта, където може да гледате най-готините видео клипове (без поп-фолк)… За най-активните има и награда, тениска или mp3 плейър и още нещо, но забравих какво беше… Архивът от песни и албуми е доста миниатюрен, но важното е, че всичко е безплатно и може да се сваля на воля.

http://music-b0x.com - Вашият музикален свят. Един нов сайт, който се появи много скоро на бял свят. Дизайнът като цяло е много готин и всичко се е получило и си пасва добре. Подобен флаш хедър бяха използвали и колегите от Pro-Dance.org, доста странно нали, едно време и те имаха същият флаш хедър, само, че пишеше друго. Няколко неща ми правят обаче лошо впечатление в този сайт. Първото е, броячът за посещения, който е сложен в статистиката на сайта отчита 25 пъти по-малко посещения отколкото броячът на tyxo.bg, импресиите също са доста малко на брой за сайт за музика, в който се търси постоянно… Доста странно и понеже сега е много модерно да си заключваш брояча в Тyxo, колегите от този сайт са направили точно това, за да не може да видим от къде идват референциите им… Това ме навежда на мисълта, че нещо послъгват с посещенията. На началната страница иначе са сложили 3 панела с: последно добавени песни, последно добавени текстове и най-сваляните песни, подобно на НАС. Иначе сайтът не използва готова система, което е едно плюсче, може би. Пожелавам им посещенията им наистина да са реални въпреки, че за близо 1-2 седмица, много ме съмнява и да не спират да добавят песни, албуми и текстове…

http://musicplace-bg.com - Вашият mp3 портал. Имам чувството, че този сайт сменя дизайна си и системата си за музика всяка седмица или всеки месец. Непостоянството е доста лоша черта. Преди песните и албумите бяха доста, сайтът също разполагаше и с форум, който сега не намирам. Добавените песни също са малко, както и албумите и видео клиповете. Сайтът сменяше различни системи за управление на съдържанието от Wordpress, чак до MKPortal и други. Сега е използван темплейт и са вкарани кодове, които са писани на ръка. Пожелавам на човека, който поддържа сайта да продължава и да предложи нещо ново, което го няма в другите сайтове.

Рубриката, обичам да крада от тук и от там…
Сега ще ви предсатвя няколко сайтове, които обичат да крадат от всички останали в списъка и най-вече от МУЗИ4КА.com, нека да започнем с подредбата, няма да описвам сайтовете един по един, вие сами ще си извадите някаква поука като ги видите и ще предцените за какво става на въпрос:

- http://pepesh.com
- http://songs.host-bg.info
- http://music-bg.info
- http://lafchebg.info
- http://muzikata.info
- http://music.snatchbg.com
- http://muzi4kata.host-bg.info
- http://muzi4kata.hit.bg
- http://own-bg.com
- http://lyt.hit.bg
- http://mp3-ka.com
- http://songzzz.hit.bg
- http://ibox-bg.info

За сега толкова, може да има и още, но не се сещам в момента…

indexing muzi4ka.com

Няма коментари: